Установиха антракс в стадо овце в Северна Македония

Засега няма заразени хора, твърдят властите
11 авг 2019 22:26,
36
Установиха антракс в стадо овце в Северна Македония
Снимка: Архив, Булфото

В Македония има антракс - заразна болест по животните, която може да се предаде на хора, потвърдиха от Агенцията по храните в Скопие.

Заболяването е потвърдено при овцете в района на Кичево и засега няма заразени хора, твърдят властите, цитирани от скопския телевизионен канал "Телма".

Антраксът може да се предаде чрез консумация на заразено месо или ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата.

"В село Долно Строгомище, Кичевско, мъртвите животни под надзора на ветеринарен лекар са изгорени, а фермата е старателно почистена и дезинфекцирана. Засега болестта е открита само в една ферма, а съседните стопанства са под наблюдение", казаха от Агенцията по храните.

Опозицията днес обвини правителството, че се опитва да скрие присъствието на болестта в някои части на страната от известно време. Те поискаха отговор - какво правят в Инфекциозна болница тридесет служители на Факултета по ветеринарна медицина, пише "Фокус".

Властите отговориха, че контактните получават превантивна терапия. Няма нито болен, нито има основание за паника.

"Ситуацията се следи отблизо. Всички необходими мерки за профилактика на антракс са предприети. Министерството информира, че в страната няма пациенти с антракс", уточниха от Министерството на здравеопазването.

Симптомите на антракс са подобни на тези при грип. Наличието на заболяването се потвърждава от биопсия на кожата. За да предотврати разпространението на болестта по животните в село Долно Строгомище и да премахне опасността от заразяване на хората, Агенцията по храните е наредила ваксинация на животните срещу антракс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За чумата не знам, ама това 100% е пуснато умишлено.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано не е прочистване на територията. Приближава климатична катастрофа, в бъдеще войните ще са за вода и храна. България и регионът са все още райско място с най- много подпочвени води в Европа, хубава природа, почва и микроклимат.
25
0
 
9
 
! Отговори
65 преди 4 години
Овцете вече треперят.УЖАС!!!
24
3
 
4
 
! Отговори
ЗЕТЯТ от Банкя преди 4 години
Имам готовност да внасям и овче ! Дедо ще ми уреди доставка от Киргистан! Газ може и да не докара ,но за мен овче ще има !!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приключи ли драмата със свинете, та заформят нова с овцете?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Кои насекоми? Онези, които от ООН препоръчват да ги ядем, или насекомите по принцип?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са другарите комунисти, това е пъкления план на Сорос. Първо свинете, сега и овцете, а после... и насекомите.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27"Съвременното месо е цялото заразено ..."Ама ние не ядем съвременно месо. Ядем замразено, праисторическо.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Станете вегетарианци, хора... По-здравословно, екологично и приятно. Съвременното месо е цялото заразено или пълно с хормони и друга химия
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25...Яште само риба, там е спасението... А за теб с този правопис ще си изядеш някъде спасението си!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яште само риба, там е спасението. Ама си купете гайгеров брояч да ги изследвате да не са расли покрай някоя потънала ядрена подводница.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България се затрива. Това което оцеля от афрочумата по cвинeте ще бъде унищожено от синята пъпка по овцете...живо пpace не ще остане в кoчинaтa и жива oвцa в кошара...
15
5
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Честито! А от утре-и овцете почваме! Впрочем, сина зетя или баджанака на кой политик сключи на скоро сделка за внос на овче месо, от Австралия? Подозирам, че ще се открие скоро и чума по доматите, шап по краставиците, а пролетта-някоя страшна болест по марулите.Да се готвят пак всички пернати, чифтокопитни и впрегатни животни.А след тях да се готвят за умъртвяване и хората-както каза преди време една американска посланничка-"Вие сте ни нужни само като територия!"
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо беше лудата крава,изтрепахме кравите и внасяме мляко,после птичи грип -купуваме вносно пилешко и яйца,миналата година отидоха козите,още колим прасета сега дойде ред на овцете.Добре че имам няколко декара с люцерна.Продавам на бали,изгодно!
13
4
 
29
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Ред е и на овцете, в тази евроатлантическа територия явно трябва да остане само етническия електорат, чиновниците и партийните им другари ;) !!!
12
1
 
20
 
! Отговори
ЗЕТЯТ преди 4 години
Ще внеса и овче!!!
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Овцете отидоха минала година, забрави ли ? И както ще стане и с прасетата, всичко ще се потули и забрави след 1 седмица.
10
5
 
14
 
! Отговори
Я па тея преди 4 години
в Северна Македония имат ваксина срещу антракс, а при нас тепърва в следващите две години ще се създава срещу Африканска чума и то за 5 милиона лева.
9
3
 
28
 
! Отговори
Д-р Дамян Илиев преди 4 години
Айййдеее, до дни и в България! Нека Холокостът върху домашните овце да започне...СЕГА!!!!
8
4
 
26
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Интересно ми е до края на годината още какви болести ще се появят. Свинете ги избиват, овцете ще ги подкарат след месец - два. Явно и нас след това.